Trick: Brug farverne rigtigt – sådan gør indretningsarkitekterne – &ARTICLE
Guide: Sådan bruger du planter i din indretning

Trick: Brug farverne rigtigt – sådan gør indretningsarkitekterne

farveerr

Vi har snakket om farver en del gange her på &ARTICLE, og det er ikke sidste gang vi runder emnet denne gang. Farver er og forbliver populært, men de kan være virkelig svære at sammensætte, så det hele går op i en højere enhed. Her får du vores 5 bedste råd til brug af farver i hjemmet, så du ikke kommer galt af sted:

1. Hvid, grå og sort går i ét 
Du kender nok sætningen med, at ‘hvid, grå og sort ikke er rigtige farver’, og det kan der måske være noget om i dette tilfælde. Du kan nemlig bruge lige så meget hvid, grå og sort, du vil i din indretning, uden at komme galt af sted. Det er farver som falder i ét med resten uanset, hvilke farver du mikser med, da de alle er neutrale farver. De er altså med andre ord det sikre valg, hvis du ikke tør bevæge dig ud i de skarpere og mere kontrastfulde farver.

2. Brug farvehjulet
Når du bruger farvehjulet, er reglerne få; desto tættere på hinanden farverne er på farvehjulet, desto roligere og mere afslappende stemning får du – og modsat, desto længere væk fra hinanden farverne er på farvehjulet, desto mere kontrastfuld og spændende stemning, får du. Ønsker du at bruge farver, men du stadig vil køre en forholdvis sikker løsning – en god idé i soveværelset, så kan du for eksempel bruge lyseblå farve til væggen og et mørkeblåt møbel – hvorimod hvis du ønsker en mere udfordrende og spændende indretning – for eksempel i stuen, kan du prøve med en mørkeblå væg og et orange møbel. Det vil stadig være super fint – men mere udfordrende.

farvehjul

3. Fra mørkt til lyst
Prøv at slå op i boligmagasinerne foran dig; på mange af billederne vil du se, at gulvene er mørkere end lofterne – og stort set aldrig omvendt. At ‘graduere’ rummet fra mørkt i bunden til lyst i toppen, får rummet til at føles større og mere rummeligt. Et eksempel kan være mørke trægulve med grålige nuancer på væggene og et kridhvidt loft – eller sorte gulve med en støvet farve på væggene og hvidt loft. Det er populært og det er kærlighed for øjnene.

4. Husk fordelingen
Når du indretter, må du aldrig glemme fordelingen 60% – 30% – 10%, hvis du vil være på den sikre side. Denne fordeling betyder, at din primære farve skal udgøre 60% af rummet (typisk en lys farve), den sekundære 30% (typisk grålige eller ikke-skrigende farver) og så har du 10% (for eksempel orange eller rød, som stikker ud ift. de andre farver i rummet) til de mere spændende farver, som stikker ud og giver kontrast til rummet. Du kan selvfølgelig godt ændre i denne fordeling – men vi tør ikke garantere for udfaldet så ;)

5. Metaller og farver
Der er nogle generelle tommelfingerregler, når du bruger forskellige farver og metaller.
Messing går til næsten alle farver på nær de stærke rødlige nuancer – specielt til mørkeblå, mørkegrøn og lyserød egner messing sig. Stål kan også gå til mange farver, men egner sig bedst til de lysere farver. Kobber minder til forveksling om messing, men er endnu mere sart overfor rødelige nuancer – kobber er særdeles god til neutrale farver som sort, hvid og grå.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

HAR DU LÆST DETTE?

Guide: Sådan bruger du planter i din indretning